Istorija

Грађанима Југославије : Југословенски народни покрет ЗБОР, 30. 8. 1937

Још један од текстова прекуцан са масне старе хартије. Ову објаву Димитрија Љотића пронашао сам у једној књизи. Савијена на четвртину служила је некоме као обележивач стране или букмаркер. Видевши о чему се ради, рекох “хајде и тебе да спасим”. Један од разлога зашто објављујем овај документ је његова тематика. Објава је обнародована поводом догађаја испред Саборне цркве у Београду, о чему сам писао у тексту Епископ Николај и Крвава литија, тако да се овај историјски документ надовезује на мој претходно поменути чланак. Ако нисте упознати са дешавањима у Београду од 11. јула 1937. године, препоручујем да прочитате горе наведени текст. Линк

У наставку следи проглас, објављен једанаест дана након Крваве литије, и насловљен речима: “Грађанима Југославије”. На дну странице можете снимити оригинални препис спакован у ПДФ фајл.

Грађанима Југославије

Последњи догађаји код Саборне Цркве су морали доћи. Влада Др. Милана Стојадиновића их је донела собом. Јер та је влада дошла да ликвидира Југославију. И од првог дана свога рада, она се свом снагом, смишљено и систематски бацила на тај посао. Хрватска је данас отцепљена стварно од Југославије. Општине у Хрватској не признају више законе земаљске. 9. маја ове године све су општинске управе у Хрватској и Далмацији донеле по наређењу “канцеларије вође Хрватског народа” одлуке у којима се стварно кида са државом. У Хрватској државне власти, по наређењу из Београда, не штите државни поредак, па чак ни слободу, ни имовину, ни част, ни животе оних који љубе Југославију. Јавно се тамо бама под ноге државне заставе, пљује и прља Краљ, срамоти гроб погинулог Краља и прослављају његове убице. Држава је тамо у отказу.

У Словеначкој од З0. маја, од прославе тзв. мајске декларације, отпочеле су да се носе племенске заставе. Забрањене племенско верске организације, “Орлови” васкрсавају. Јавно, у униформама, уз суделовање активних министара, приређују своје вежбе и поворке. А истовремено се забрањују слетови Сокола, на чијем се челу налази Краљ, а соколске зграде се пале и руше. Али све то није било довољно да се Југославија ликвидира.

А запамтите грађани ликвидација Југославије је главни задатак владе Др. Милана Стојадиновића. Јер, Срби, као велики и моћан обруч, држе Југославију, знајући да је она јемство за будућност и Срба, и Хрвата и Словенаца. И о ту сметњу разбија се паклени план о распаду њеном, јер докле год Срби буду хтели Југославију, она се тешко распасти може.

Западна браћа, заведена бесвесним политичким паролама, бацала су увреде у лице Србима. Грехове и погрешке влада, које су се ређале у Београду, приписали су Србима као целини, мада су и Срби исто толико пропатили под кликашким и партизанским режимима од 1918. год. до данас, као и остали делови нашега народа.

Али Срби су све те увреде примали мирно, брисали су упљувке са свога лица. Југославију нису презрели, уверени да ће доћи дан када ће се отворити очи онима који пљују, па ће увидети да је Југославија и њихова мати.

Требало је дакле учинити нешто да и Срби омрзну Југославију, да изгубе вољу и стрпљење. Отуда су последњи догађаји морали доћи. Отуда су претешке одредбе конкордата, којима је заиста државна сувереност повређена, држане у тајности од цркве православне, а саопштене Др. Мехмед Спахи.

Отуда чудновата болест патријарха Варнаве (за коју се мишљењима бечких лекара потврђује да је произишла из хране, дакле, да тровање није извазвало ни после два месеца истрагу судску, и ако по закону то мора бити чак у случајевима кад ма које несретно људско створење изврши самоубиство, а не кад овде што има сумње, да стоји случај убиства.

Отуда истога дана кад нам Радио–Београд саопштава да су биле велике манифестације католичких просветних организација у Дравској бановини, уз учешће активних министара, истога дана кад Др. Мачек на челу огромне организоване хрватске војске несметано на белом коњу пролази Загребачким улицама и држи смотру, истога дана нам Радио-Беогред саопштава да је управник града Београда забранио молебну литију од Саборне цркве до Св. Савске цркве.

Отуда када је литија ипак пошла, жандармерија и остали полицијски органи на најбестијалнији начин нападају на свештенике и вернике па и на саме владике, од којих се епископ шабачки, г. Симеон налази данас тешко повређен од полицијске руке у веома озбиљном стању. Отуда су старе црквене заставе поцепане, крстови поломљени и владичанска митра погажена. отуда влада није сматрала за потребно да се цркви извини за такав нечувени напад.

Отуда ниједан орган, који је учествовао у том нападу, није узет на одговор. Отуда је влада дала беспримерну изазивачку изјаву, да нико није повређен односно да се владика Симеон повредио сам, док данас милиони знају и у земљи и у целој Европи, да је таква изјава проста, гадна лаж, гаднија од самог свирепог напада на литију. Отуда су сада патријаршија и Саборна црква блокиране полицијом.

Отуда Београдским улицама жандармерија провокаторски по наредби владе хапси свакога дана десетине и стотине Београђана, наваљује бајонетима, бије, туче и пуца. Отуда Калимегданом више ни мала деца у колевци не могу да се шетају, а сваког часа стрељачки стројеви жандарма прелећу преко њега. Отуда све, јер Југославија треба да се распадне, а не може док је Срби не омрзну.

И ето зато ће, после ових догађаја, морати да дођу још гори и још тежи, да би Срби омрзли Југославију, да би се одрекли своје велике историјске мисије, да би у наступу беса због страховитих увреда, почели и сами да руше што су стварали, да пљују што су бранили.

Цео поступак око озакоњења конкордата и сви догађаји који се ових дана бурно и трагично одигравају, имају једини и искључиви циљ, само су део остварења великог смишљеног, пакленог плана: ликвидирати Југославију.

Две се дужности, дакле, намећу истинским родољубима, а нарочито од срца увређеним православним Србима: Ликвидирати владајући режим али Чувајте Југославију.

Председник
Југословенскор народног покрета
ЗБОР
Димитрије Љотић с.р.