Razno

Arthur Luiz Piza, jedno slučajno otkriće

Postoji jedan potpuno paralelni univerzum umetnika za koje nikada niste čuli i za koje verovatno nikada ne bi saznali, osim kao rezultat nekontrolisane internet radoznalosti (od linka do linka) ili eventualne slučajnosti. Kada pričamo o slučajnostima, postoji učestala čitalačka navika da stranicu knjige na kojoj su zastali obeležavaju različitim predmetima, pa osim bukmarkera tu se mogu pronaći različite salvete, vizit karte, lekarski uputi, ljubavna pisma, isečci iz novina, papirni novac i retka umetnička dela.

Među jednim od mojih slučajnih knjiških pronalazaka, između masnih i bogato ilustrovanih stranica stare francuske umetničke monografije našla se gravira potpisana imenom “Piza”. Radi se o graviri prikazanoj u zaglavlju koja se trenutno nalazi uramljena na našem zidu. Naravno, isprva nisam znao ko je “Piza”, ali mi to u tom trenutku nije bilo ni bitno, jer mi se gravira dopala. Ko god da je, talentovan je. Ko je Arthur-Luiz Piza pročitajte u nastavku teksta.

Arthur-Luiz Piza, rođen je u Sao Paolu 13. januara 1928. godine kao jedno od dece lokalnog zemljoposednika. Poznati je brazilski slikar, graver i vajar. Antonio Gomide podučavao ga je slikarstvu i fresko slikarstvu od 1943. godine. Godine 1951, nakon bijenalea u Sao Paolu, preselio se u pariški okrug Montparnasse, gde je naučio različite tehnike graviranja u studiju Džonija Fridlendera (Johnny Friedlaender) jednog od najvećih grafičara 20. veka. Zatim je učestvovao na nekoliko grupnih izložbi u Francuskoj, Brazilu, Švajcarskoj i Nemačkoj gde je osvajao nagrade. Održava samostalne izložbe u Brazilu i Parizu, uključujući galeriju La Hune (La Hune je poznata pariska knjižara-galerija koju je 1949. godine osnovao Bernard Gheerbrant, Piza je u njoj izlagao dvanaest puta od 1953. do 1991.).

Piza na svojim akvarelima aplicira reljefne fragmente na bazi papira, bakra i drveta. Takođe proizvodi nakit i porcelanske predmete, posebno za Sèvres porcelan. Osamdesetih godina izgradio je trodimenzionalni panel za Francuski kulturni centar u Damasku, Sirija. Godine 1996. učestvovao je na izložbi sa francuskim umetnikom američkog porekla Hugh Weiss-om u galeriji Fine Arts u Tokiju, Japan.

Nakon 2000. godine, dve velike retrospektive njegovog rada organizovane su u Brazilu u Sao Paolu i Porto Alegreu. Njegovi radovi su sačuvani u brojnim muzejima širom sveta, kao što su Muzej moderne umetnosti (MOMA) i muzej Solomon R. Guggenheim u Njujorku, Institut za umetnost u Čikagu, Nacionalna biblioteka Francuske, Centar Georges-Pompidou i Muzej moderne umetnosti u Parizu. Njegovi radovi mogu se naći i u Lođu, Beču, Rimu, Portlandu, Rio de Žaneiru, Sao Paolu, Londonu, na Vračaru u Beogradu i tako dalje.

Arthur-Luiz Piza umro je 26. maja 2017. godine u Parizu.