Ostalo

Botovi u sferi kulture i kako ih prepoznati

Bot je skraćeni naziv za softverskog robota, odnosno veštački inteligentnog softverskog agenta. Tako počinje jedna od definicija. Mojim rečima to izgleda ovako:

Ljudi, tj. radnici koji su plaćeni da na pojedinim ili čak svim vestima na onlajn portalima ostavljaju komentare popularno se zovu botovi. Botovi imaju različite ciljeve, a najčešće je popularizovanje ili diskreditovanje određene ličnosti ili događaja. Ranijih godina su se mogli pronaći samo na političkim i sportskim vestima, dok su danas zastupljeni skoro svuda, pa čak i u oblasti kultura. Ovo je kratak opis ovog “složenog” zanimanja, onako “iz prve”. U nastavku pročitajte kako izgledaju “bot” komentari na jednoj vesti iz rubrike kultura. Radi se o restauraciji spomenika “Pobednik” na Kalemegdanu. Ja iskreno želim da verujem da su u pitanju botovi. Veće razočarenje bih doživeo kada bih ustanovio da se radi o “pravim ljudima” i njihovom viđenju stvari.

Vest počinje sledećom rečenicom: ” Spomenik Pobednik na Kalemegdanu, jedan od najprepoznatljivijih simbola Beograda, danas je skinut sa postolja zbog restauracije, koja bi trebalo da bude završena u februaru 2020. godine… “, a zatim slede komentari:

Mogli su da postave privremeno njegovu kinesku kopiju dok ne srede original.

Ако је толико дуго стајао зашто су га спустили???!!!

А кога ће сада попети горе?

Mogli su da naprave identican spomenik i da ga postave na novo postolje. Ovako tri puta skuplje izadje.

Jel ce ga obojiti kao Vozarev Krst ?
Mozda neke kratke pantalonice i havajska kosulja,cvikeri i kacket.

Očekujem umesto prethodnog pobednika da će novi biti trans ili će Ipak biti pobednica sa veštačkim grudima i napumpanim usnama, to je najrealnije.

да ли може да се са споменика скине ова зелена боја ?

sta sada ? umesto bele kape stavice mu sajkacu jel

Da ga ne ofarbaju u zlatnu?

Немојте га враћати.

Sada Beograd više nije pobednik nego gubitnik.

Sad će sa stave plastičnu skulpturu

E moj gologuzan sta si ti doziveo..

Hoće li da mu obuku gaće?

Aj u dvajes marke da više neće da ga vrnu!!!

Кад га ови ‘рестаурирају’ зваће се ‘губитник’

Ne bi me cudilo da ga prefarbaju u dugine boje.

Nadam se da mu prilikom restauracije neće “napumpati” usne.

Kao što se vidi iz priloženog, komentari nemaju ili imaju vrlo malo smisla, dok se o svrsi uopšte ne može govoriti, osim ako nisu sami sebi svrha. Nikada nisam bio politički opredeljen, moje opredeljenje je “vuk samotnjak” sa samo meni osobenim viđenjem sveta. Međutim, nisam sklon tome da ružim svoje po svaku cenu, a posebno ne iz interesa. Ne poznajem ljude koji pišu ovakve, u svakom smislu bezvredne komentare, ali s obzirom da ih ne poznajem možda i grešim. Možda u svemu nema ničeg malicioznog, možda im je to svakodnevna zabava, hobi, terapija ili štagod. Možda smatraju da baš tako treba i da treba voditi diskusiju baš na ovom nivou. Od bezličnog “hejtovanja” više bih voleo da pročitam predloge ili drugačija rešenja za problem o kojem se diskutuje, ali, odavno je kod velikog dela naroda usađena osobina “lakše je naći izgovor, nego rešenje”, ili još bolje “lakše je pljunuti, nego naći rešenje”. Što se tiče same restauracije, na tu temu nemam i ne mogu da imam komentar, jer, niti sam stručan, niti posedujem znanje, a ni iskustvo za komentarisanje tog posla.