Biblioterapija
O knjigama

Čitanje knjiga kao terapija

Osećate se tužno? Čitanje je tretman sa dugom istorijom, za koji se verovalo da može doprineti vašoj sreći. Po definiciji, ”Biblioterapija” je vrsta terapije u kojoj se čitanje knjiga koristi kao tretman u lečenju mentalnih i psiholoških poremećaja. Ne treba vam nikakva klinička studija da biste se uverili u isceljujuću moć knjiga. Biblioterapija je više opšti koncept nego pojedinačna, strogo definisana terapijska metoda. Evo nekoliko ideja.
Čitajte pre spavanja

Izdvojite 30 minuta samo za čitanje knjige na kraju dana i neka vam to postane svakodnevna rutina. Nemojte se tada igrati mobilnim telefonom  – čitanje tekstova, odgovaranje na mejlove, pa čak ni gledanje mačaka na internetu vam neće doneti dugotrajno opuštanje niti obezbediti pravi beg od stvarnosti koji samo knjiga može da ponudi. Teško je zatvoriti dobru knjigu, pa 30 minuta može da se produži na 60, ali to ne treba da predstavlja problem. Možda ste imali loš dan, ali bar pokušajte i završite ga dodajući mu umirujuću, pozitivnu notu.

Čitajte drugima

Ne morate čitati samo kada ste sami. Možete čitati zajedno sa svojom decom, unucima, partnerom, sa bilo kim. Ima terapijski efekat i lekovito je i za druge da vas slušaju dok čitate. Neke osnovne škole pozivaju roditelje da čitaju svakom đaku pojedinačno. Neke biblioteke traže volontere za tretmane čitanja. Neki odlaze u staračke domove. Naravno, ono što usledi nakon čitanja nekom drugom je razgovor o pročitanom. Zajednička iskustva su najbolja iskustva.

Postavite cilj

Stoga, ako osećate da vam u životu nedostaje dobar pravac, krenite u pravcu čitanja. To može značiti  postaviti sebi  izazov u vidu broja knjiga koji ćete godišnje pročitati, ili da konačno pročitate ono što ste oduvek želeli – znate, onaj primerak ”Zločina i kazne” od Dostojevskog, koji ste kupili još 2002., a na koji je već pala prašina.

Inicirajte promene

Ako ste odani ljubitelj nekog određenog žanra, pokušajte onda nešto potpuno drugačije. Idite do odeljka knjižare koji niste pre posetili i izaberite nešto drugo. Ako volite romantične knjige, izaberite poslovne memoare. Ako volite trilere, probajte humoristički žanr. Promena je, poput odmora, dobra s vremena na vreme. To što ste  izabrali može vam biti užasno, ali bar ćete konačno znati da nije za vas.

Možete isplanirati i da tokom nekog od sledećih godišnjih odmora posetite i neke predivne knižare u kojima nikada niste bili.
[Total_Soft_Poll id=”1″]