O starim knjigama

Codex Seraphinianus – Najčudnija knjiga na svetu?

Ono što imamo ovde je enciklopedijski vodič, ali samo delimično razumljiv, napravljen za jedan nama strani univerzum. To je stvarno knjiga o umetnosti, ali ne očekujte  slike klasičnih umetnika. Knjiga leži u nezgodnoj granici između nadrealizma i fantastike. Neki ljudi misle da je ovo jedna od najčudnijih knjiga ikada objavljenih.

Knjiga o umetnosti ali različita od bilo koje druge knjige o umetnosti. Jedinstvena i uznemirujuće nadrealna parodija. Groteskna i lepa. Veoma je teško opisati. Codex Seraphinianus italijanskog umetnika Luiđi Serafinija je prozor u bizarni svet fantazije zajedno sa jedinstvenim (nečitljivim) pismom i brojnim ilustracijama kojé skreću u neobično. Knjiga je nastala kasnih 70-tih a prvi put je objavljena u dva toma od strane Franko Maria Ričija 1981. godine.

Kodeks Serafinianus je knjiga za “doba informacija” gde kodiranje i de-kodiranje poruka ima sve važniju ulogu u genetici, informatici i književnoj kritici. “Kodeks predstavlja kreativnu viziju tog vremena, viziju iz prošlosti, iz 70-tih godina XX veka.”

Kodeks je podeljen u jedanaest poglavlja, podeljena na dva dela. Prvi deo opisuje svet prirode, floru, faunu, i fiziku. Drugi se bavi humanističkim naukama, različitim aspektima ljudskog života: odeća, istorija, kuhinja, arhitektura i tako dalje. Svako poglavlje obrađuje jednu “enciklopedijsku temu”.

Ilustracije su često nadrealne parodije stvari u našem svetu: voće koje krvari, biljka koja raste u obliku stolice; par koji vodi ljubav i oboje se transformišu u aligatora, itd. Drugi prikazuju čudne, naizgled besmislene mašine, često sa delikatnim izgledom. Tu su i pojedine ilustracije lako prepoznatljive, kao i mape ljudskih lica. Sve figure u knjizi su jarkih boja i bogate detaljima.

Ispod pogledajte video prezentaciju ove čudne knjige. Ako želite da prelistate celu knjigu, PDF fajl možete preuzeti klikom ovde