Istorija - Vesti

Hajnrih Kli. Čovek koji je inspirisao Diznija

U video prilogu koji sledi odmah ispod teksta, možete pogledati originalne crteže koje je izradio Hajnrih Kli (Heinrich Kley). Ako niste čuli za njega, Hajnrih Kli je legendarni crtač i jedan od umetnika koji je inspirisao rane animacije Volta Diznija. Hajnrih Kli, nemački ilustrator i umetnik rođen je 1863. godine u gradu Karlsrue, gde je i studirao primenjene umetnosti na Karlsrue Akademiji.

U njegova rana dela uglavnom spadaju konvencionalni portreti, pejzaži, mrtva priroda, gradske scene i istorijski prizori. Oko 1892. godine stekao je reputaciju „industrijskog umetnika“, slikajući proizvodne scene i tako se pozicionirao kao umetnik sa dubokim razumevanjem savremenog mašinskog sveta. Najvše pažnje privukao je svojim ponekad mračno šaljivim crtežima, objavljenim u magazinu “Jugend” i zloglasnom satiričnom nedeljniku “Simplicissimus”.

Karikaturista Džo Grant (Joe Grant) bio je dobro upoznat sa Klievim radom i predstavio je njegove crteže Voltu Disniju. Veliki broj ranih Diznijevih produkcija, posebno animirani film iz 1940. “Fantasia”, otkrivaju da su bili inspirisani Klievim radovima.

Hajnrih Kli je i dan danas poznat u SAD-u, dok je u Nemačkoj vrlo malo cenjen.

Disney’s Fantasia (1940)