O knjigama

Kako da deca zavole knjige i čitanje

Još jedan od tekstova koje sam izvadio iz moje stare prašnjave SATA kutije. Iz 2012. je godine, ali smatram da po kakvoći zaslužuje svoje mesto na ovim stranicama.

Deca koja vole da čitaju razvijaju svoj vokabular, kreativnost i maštu. Takođe su uspešnija u školi i u knjigama mogu da pronađu doživotni izvor zadovoljstva. Roditelji, bake i deke i drugi rođaci ili stariji prijatelji mogu pomoći deci da zavole knjigu i čitanje i omoguće da se ta ljubav prenese i na njihovu decu i unuke jednog dana.

Većina metoda koje ćemo navesti ne iziskuje dodatno vreme, već da drugačije iskoristite vreme koje već provodite sa decom. Ako se odlučite da probate neke od ovih ideja, počnite samo sa jednom ili dve a zatim vidite kako vaša deca reaguju na njih. Kada čitate zajedno sa svojom decom najvažnije od svega je da se dobro zabavite. Većina knjiga za decu su veoma dobro napisane i pretstavljaju zadovoljstvo, kako deci tako i odraslima.

1. Čitajte vašem detetu. Svaki dan ili ako ne viđate dete svaki dan, tokom svake posete i čitajte glasno. Čitanje pred spavanje pretstavlja tradicionalan način da se završi dan. Deset minuta čitanja na kraju svakog dana donosi osećaj smirenosti i poboljšava koncentraciju. Takođe na taj način uspostavljate pozitivan i blizak odnos između vas i deteta. Jedan on najlepših poklona koje možete dati svom detetu je 10-15 minuta čitanja pre nego što se “svetlo ugasi”.

Ali vreme pred spavanje nije jedino vreme za zajedničko čitanje. Možete čitati u bilo kojoj situaciji kada zajedno čekate nešto. Dok čekate autobos, u čekaonici kod doktora i slično.

Deca prilično vole kratke priče. Sve što vam je potrebno je knjiga, malo vremena i želja da pomognete svom detetu. Zapamtite, 10 minuta čitanja svakog dana mogu promeniti život vašeg deteta.

Kako početi: Neki roditelji koji ne žele da čitaju deci svako veče, počinju tako što čitaju deci nekoliko večeri za redom, a zatim jedne večeri kažu: “Danas nećemo, ali ću ti čitati sutra ujutro ako umesto u 7:30 ustaneš i budeš spreman u 7:00″. Neverovatno je kako obećanja ovakve vrste mogu da inspirišu decu da sve svoje obaveze izvrše ranije.

Ako je vaše dete starije, možda nećete želeti da počnete sa čitanjem pred spavanje. Ipak možete izdvojiti određeni deo vremena za vikend koji ćete iskoristiti za ovu namenu. Počnite na primer sa rečima ” Želim da ti pokažem nešto novo i lepo”, zatim izvadite recimo Ezopove basne ili knjigu sa interesantnim legendama, pričama ili slično. Kada čitate, radite to razgovetno i polako kako bi ste detetu i njegovoj mašti dali vremena da priču shvati.

Zamolite ostale članove porodice da takođe određeno vreme koje provode sa vašom decom posvete čitanju. Tako će te i vi i deca vreme provedeno uz knjigu dugo pamtiti kao jedno od specijalnih sećanja i događaja u životu.

Šta čitati: Treba početi sa kratkim štivom, koje je dugačko samo jednu stranicu. Slikovnice sa tekstom za veoma malu ili basne, bajke i mitološke priče za stariju decu. Ako vaše dete već voli priče, krenite slobodno sa nečim dužim. Bibliotekar u odeljku sa dečijim knjigama vaše biblioteke ili prodavac knjiga za decu u lokalnoj knjižari može vam dati korisne sugestije i preporučiti adekvatnu literaturu.

Dok čitate, neka vaš glas što više pokazuje emocije iskazane u tekstu. Takođe, trudite se da promenite ton svog glasa za različite likove u priči i tako što više detetu dočarate sadržaj priče. Dečije emocije proizvedene na ovakav način pamte se do kraja života. Deca vole ponavljanje, pa će možda želeti da im se određeni deo u  knjizi pročita više puta za redom. Povremeno se dešava i da dete predvidi šta će se sledeće desiti u priči. Na ovakav potez uvek gledajte pozitivno i nagradite ga, jer predstavlja korak napred u naporima koje činite. Detetu predstavite čin “čitanja na glas” kao nešto što i odrasli rade a ne kao način interpretacije namenjen isključivo njima.

Odvedite dete u biblioteku. Objasnite mu da je to mirno mesto, gde ljudi dolaze da pronađu knjige i da ih čitaju. Neka vaše dete slobodno izabere jednu ili dve knjige koje želi. Vi takođe izaberite knjige za sebe. Nikada mu nemojte reći “Ta knjiga nije dobra za tebe ili previše je stara”. Pustite dete da izabere šta ono želi. Ako knjiga nije za njega, veoma brzo će mu dosaditi i samo će tražiti da mu čitate drugu.

Ako vaše dete već voli da čita, idite sa njim u biblioteku prvih par puta. Dozvolite mu da uzme knjige koje želi i zapamtite da bi trebalo da čita knjige namenjene deci mlađoj od sebe, kada to radi iz zadovoljstva. Ako učitelj u školi kaže da vaše dete čita na nivou trećeg razreda, u ovom slučaju bi trebalo da čita na nivou drugog razreda. Često je na knjigama označeno kojem uzrastu je knjiga namenjena. Većina bibliotekara će vam rado izaći u susret i preporučiti vam knjige adekvatne za vaše dete. Kada prođe određeni period, dozvolite detetu da se učlani u biblioteku i da dobije svoju člansku kartu. Ovo je jedan od značajnih događaja u ovom procesu i uopšte u odrastanju.

I na kraju, pošto svom detetu već kupujete poklone, potrudite se da to bude dobra knjiga ili pretplata za dečiji časopis u okviru njegovih interesovanja. Posedovati knjigu je divna stvar.