O starim knjigama

Kako očistiti mrlje sa hartije i knjiga?

Jedan od praktičnih odgovora na ovo pitanje nalazimo u kalendaru “Moje domaćinstvo” iz 1941. godine. Uspešnost sledećih tehnika zavisi od obima fleke i količine masnoće na papiru koji se čisti.

Masne mrlje mogu se otkloniti sa hartije i knjiga na sledeći način:

a) Rektificiranim terpentinom (terpentinski špiritus). Pomoću fine četkice premazati mrlju rektificiranim terpentinom i kada se osuši, premazati je špiritusom.

b) Glinom (ilovačom). Mrlju treba pokriti sa obe strane glinom u prašku. Povrh gline staviti upijajuću hartiju pa je zatim prepeglati toplom (ne vrućom) peglom.

v) Upijajućom hartijom. Staviti na mrlju upijajuću hartiju i prevlačiti preko nje vrućom peglom. Pri tome treba menjati hartiju sve dok mrlja ne iščezne. (Treba obratiti pažnju na izraz “vruća pegla”, jer pegle iz 20-tih godina XX veka nisu dostizale toplotu kao savremene).

g) Benzinom. Ako je mrlja uporna moći će se očistiti ako se gužvica od gaze ili meke krpe umoči u benzin i njome tapka (ne trljati) masno mesto. Zatim vlagu pokupiti upijajućom hartijom (danas npr. papirni ubrus).

d) Etrom. Gužvicom od vate tapkati obilno etar na mrlju i to ponavljati dok mrlja ne iščezne. (Ovde se verovatno misli na Dietil etar, laboratorijski rastvarač)

Mrlje od mastila mogu se otkloniti sa hartije na sledeći način:

Treba pomešati 4 dela špiritusa sa 1 delom sone kiseline, u tu mešavinu umočiti četkicu i njome namazati mrlju. Zatim je istrljati čistim špiritusom i osušiti između listova upijajuće hartije.

Mrlje od vlage mogu se otkloniti sa hartije na sledeći način:

Treba razblažiti sonu kiselinu vodom i njome premazati uprljano mesto. U slučaju potrebe ponoviti više puta ovaj postupak. Vrlo dobar rezultat postiže se ako se mrlja, pomoću četkice, premaže Žaveljevom vodom (izbeljivač).

Svim navedenim tehnikama treba pristupiti pažljivo jer mogu naneti nepovratnu štetu papiru i knjizi. Najbolje je određenu tehniku prvo isprobati na nekoj sličnoj hartiji i malo vežbati. Ne garantujemo da su tehnike uvek uspešne, koristite ih pažljivo i na sopstvenu odgovornost. Obavezno nosite zaštitne rukavice i naočare.

Zahvaljujem se Nini Ćurčić za razjašnjenje pojma “Žaveljeva voda”.