Komunistički proglas 1920
Istorija

Komunistički proglas iz 1920: Radnom narodu sela!

Socijalistička radnička partija Jugoslavije (komunista) (SRPJ(k)), osnovana je na Kongresu ujedinjenja u Beogradu, 20-23. aprila 1919. godine. Na drugom kongresu, u Vukovaru 20-25. juna 1920. godine, partija menja ime u Komunistička partija Jugoslavije (KPJ). 30. decembra 1920. godine rad KPJ je zabranjen. Jedan deo članova nastaviće rad u ilegali. Proglas SRPJ, štampan na plakatu, objavljen je na Uskrs, 11. aprila 1920. godine. Objavljen je neposredno nakon što su komunisti odneli pobedu na opštinskim izborima u mnogim gradovima Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Bio je namenjen radnicima i zemljoradnicima Srbije. Nakon predizborne kampanje, komunisti su na avgustovskim opštinskim izborima ostvarili odlične rezultate i na teritoriji današnje Crne Gore, Makedonije i Srbije. Određen broj glasača, očigledno ne mali, poverovao je u bajkovita predizborna obećanja i selektivno tumačenje onovremenih dešavanja u Evropi. Ko je 1920. čitao ovaj proglas i shvatio o čemu se zapravo radi, taj se najverovatnije zabrinuo usled rušilačkog tona kojim odiše napisano. Onaj drugi, koji je poverovao, za njega je na kraju spremljena poslastica, sočna i primamljiva laž da mu pamet zavrti: u komunističkom društvu, pored ostalog, neće biti skupoće, ratova, vojske, poreza, ni dugova.

U nastavku pročitajte ceo tekst ovog proglasa iz 1920. godine.


DRUGOVI SELJACI,

Vi što od jutra do mraka radite i svojim znojem natapate ovu zemlju. Vi što teglite otkako znate za sebe, ali pokraj svog rada, ostajete večito robovi varoških bogataša i opljačkani od trgovaca i špekulanata.

Vi što lebom ranite celu zemlju i vašom mišicom branite ovu državu, ali u toj državi ostajete stalno poslednji, uvek zaboravljeni, večito poniženi i kao marva mamuzani. Vi mučenici, od svih varani i pljačkani, prenite se iz sna, dižite se i progledajte.

Do rata ste bili zapostavljeni, zaboravljeni, pljačkani, svima nametima i porezima opterećeni, od gospode i bogataša prezirani i od svih gospodskih i bogataških partija prevareni. A za vreme rata, koji su vam bez vašeg pitanja, nametnuli, kako ste prošli, vi večiti mučenici?

Bogataši su se bogatili liferujući vam rđavu hranu i odelo — a vi ste sejali kosti po gudurama, šančevima, lagerima i bodljikavim ogradama. I dok je rat trajao i kad je prošao, velika gospoda i bogataši su postali milioneri. A vi, šta ste vi postali?

Invalidi, sakati, ćoravi, ogoleli. Neko bez oca, brata, rođaka, sina. Neko bez igde ikoga i bez igde ičega. A gotovo svi sa opustošenim domovima, oteranom marvom, pokradenim alatima, napaćenim porodicama, pa često i silovanim kćerima, ženama i sestrama. Eto, to ste vi dobili u ratu koga se sa jezom u duši sećate.

Drugovi seljaci!

Za koga ste vi taj rat vodili, tolike žrtve podneli, tolike muke pretrpeli?

Za vas i vaše interese niste, jer vi ste od tog rata samo muke videli.

Za koga onda i zašto?

Za one čija je ovo država. Za bogataše, bankare, zelenaše, velike trgovce i krupnu gospodu. Za one koji su se u ratu bogato nagradili i koristili. Za one kojima je rat doneo milione, masne plate i velike položaje. Za one koji su sve i svja u ovoj zemlji. Za vaše i naše gospodare, drugovi zemljoradnici.

Oni su vam i pre rata i za vreme rata upravljali i vladali i gospodarili. Oni vam gospodare i danas. I sva zla koja i danas osećate, od njih potiču.

Oni vas teraju da još džonjate na granici, u vojsci. Oni drže vas i vašu braću i sinove daleko od vaših njiva koje ostaju puste bez radnih ruku. Zbog njihovih interesa, vi još niste svi demobilisani.

Zbog njih su, radni narode sela, tvoje njive pet godina ostale bez radnih ruku i ostavljene iscrpljivanju bez gnojenja, đubrenja i hranljivih sastojaka. Zbog njih su tvoji vinogradi i voćnjaci ostali pet godina zapušteni a danas lišeni plavog kamena, kreča, prskalica i zatrovani bolestima. Zbog njih su tvoji živinarnici ispražnjeni a tvoja stoka upropašćena ili, u koliko je ima, obolela. Zbog njih su tvoji putevi iskvareni a ti osuđen da s mukom dopireš do varoši i prevoziš svoje proizvode. Zbog njih su tvoji alati odnešeni ili upropašćeni a ti sad sa golim rukama gledaš u puste njive. Zbog njih ti teže živiš i ostaješ siromašniji danas kad je veća cena tvojim proizvodima nego pre rata, kad je ta cena bila manja. Jer je to sve doneo njihov rat, rat vođen u njihovom interesu. Jer je taj njihov rat opustošio sve a tebe pet godina odvojio od njive. Jer je taj rat od koga su se oni bogatili, upropastio tvoje puteve, alate, stoku i potrošio sve što si ti s mukom sticao. A tebi za sve to ostavio nešto rđavog novca koji ne vredi ništa jer je za nuždu napravljen. I zato što taj ratni novac ne valja ništa, ti plaćaš deset puta skuplje sve nego pre rata, a zavaravaš se da dobijaš veću cenu za tvoje proizvode.

Zbog njih postoji ova strašna skupoća koja nateruje vašu čeljad da ide bosa, pocepana i nepodmirena. Jer oni drže u rukama svu vlast, svu trgovinu i sve fabrike, monopole i radionice. Oni hoće mnogo da zarade, oni hoće još i novih miliona da naprave, a neće ništa sami da privrede. Njima treba mnogo, jer oni žive kao begovi, a ti, radni narode, crkni radeći i plaćajući.

Zbog njih su tvoji prihodi mali a izdaci veliki. Jer oni od tebe jeftino kupuju hranu a nama i narodima izvan naših granica skupo prodaju. Svu tvoju zaradu uzmu oni zato ti ostaješ stalno rob a oni uvek sve veći bogataši.

A da bi te bolje prevarili i namamili te da im poveriš vlast, oni su izmislili razne partije. Jer sve su to njihove partije: i radikalna i naprednjačka, i liberalna i samostalska i ova nova koja je izmislila primamljivo ime da bi te lakše prevarila i koja se krstila „Zemljoradnička“. U stvari, oni su svi jednaki. Oni su jedno isto. Svađaju se kad im je potaman. A udružuju se čim se osete u opasnosti. Tako su se sad udružili naprednjaci, liberali i samostalci i još puno partija iz Hrvatske u jednu stranku koju zovu demokratska zajednica. A radikali, bosanski begovi, sremske spahije i hrvatski katolički popovi u drugu stranku i sad zajedno sede na vladi.

Ali sve su to oni stari lopovi koji su vas toliko godina varali. Vi ih već dobro poznajete, I kad vam dođu u selo da vas lažu i traže vaše glasove, najurite ih kao položare. Sve su to vaši krvni neprijatelji.

Drugovi! Radni narode sela!

Ne očekujte nikakvog dobra od vaših gospodara i njihovih partija. Njihov interes je da vi večito ostanete robovi, zaglupljeni i poniženi!

Vi ste robovi. Vaš spas može doći samo kad se vi sami dignete i zajedno sa robovima iz varoši okrenete
protiv gospodara.

Ko su ti robovi iz varoši? To su radnici koji su tako isto kao i vi opljačkani, poniženi, u ratu mrcvareni.
koji tako isto kao i vi rade od jutra do mraka … za druge. Koji stradaju tako … … … čega do golih ruku i koji jedva čekaju da se ovoga zla oslobode.

To smo mi radnici koji smo zajedno sa vama ginuli i stradali. Mi nemamo ničeg zajedničkog sa gospodom i bogatašima. To su i naši najveći negrijatelji. Oni i nas i vas zajedno pljačkaju.

I zato mi radnici iz varoši i vi radnici sa sela moramo biti zajedno.

Mi smo ti socijalisti-komunisti od kojih drhte gospodari i narodne krvopije! Mi smo ti socijalisti-komunisti
koji nosimo na zastavi svetlo znamenje :

Oslobođenje sviju koji rade i pate.

Mi smo ti socijalisti-komunisti koji i vama večitim radnicima i mučenicima dovikujemo :

Seljaci, udružite se, organizujte se!

Kad se udružimo, sila gospodara, pljačkaša i bogataša odleteće kao prašina.

Neka drhte gospodari i lažovi pred našom organizovanom snagom.

U društvu koje ćemo mi s vama zajedno osnovati, neće biti gospodara i robova, pljačkaša i mučenika. Neće biti trgovaca, bankara i visoke gospode. Neće biti skupoće, ratova, vojske, poreza, ni dugova.

Neće biti ni ove države u kojoj smo i mi i vi samo podanička raja a naše krvopije, gospodari, zakonodavci,
upravljači, sudije, policijska i vojna vlast.

Neće — jer svu vlast uzimamo mi da je kroz naše radničke i seljačke sovjete (veća) vršimo u našem, u narodnom interesu.

Ta naša vlast, vršena kroz naše sovjete ukinuće i trgovinu i banke i kapitalizam i zasnovati društvo u
kome naši sovjeti uzimaju u svoje ruke rukovanje proizvodnjom, podelom i prometom proizvoda.

To će biti društvo KOMUNIZMA. Samo je u njemu spas za seljake i radnike.

Napred drugovi seljaci! U organizacije, u svetu borbu za oslobođenje, u komunizam!
Dole ratovi! Dole skupoća!
Dole ugnjetači seljaka i radnina
Živelo bratstvo seljaka i radnika!
Živelo oslobođenje sviju koji rade i pate!
Živela komunistička veća radnika i seljaka!

Živeo komunizam !

Socijalistička Radnička Partija Jugoslavije (Komunista)