kroz vasionu i vekove
O starim knjigama

Kroz vasionu i vekove od Milutina Milankovića

Kroz vasionu i vekove. Jedna astronomija za svakog. U celom svetu poznati srpski naučnik Milutin Milanković preduzeo je da nedostižne tekovine astronomske nauke, ceo njen razvitak i njene velike osnivače, predstavi u obliku ličnih doživljaja i izrazi u formi pisama. Tako je nastalo, 1928. godine prvi put objavljeno, jedno delo posebne vrste.

U njemu susrećemo Aristotela, Arhimeda, Eratostena, Galilea, Keplera, Njutna i druge heroje astronomske nauke, vidimo ih žive pred sobom i upuštamo se sa njima u razgovor, prisustvujemo rođenju naše zemlje, šetamo se po Mesecu, Marsu i Veneri, letimo u beskrajnu vasionu, da bismo svojim očima sagledali sve njene tajne.

I učestvovanje pisca u Carigradskim kalendarskim reformama opisano je živo i autentično, kao i drugi njegovi doživljaji koji imaju veze sa naukom i piščevom naučničkom karijerom.

Prvi put izdato na nemačkom jeziku 1936. godine (Durch ferne Welten und Zeiten – Briefe eines Weltallbummlers Gebundene Ausgabe), ovo je delo i u inostranstvu našlo najlepši prijem i doživelo dva izdanja, oba svojevremeno vrlo brzo rasprodata.

Prvo izdanje štampano je 1928. godine u izdanju Matice srpske u Novom Sadu. Drugo izdanje na srpskom jeziku, dopunjeno dodacima iz nemačkog izdanja, izašlo je u okupiranom Beogradu ratne 1943. godine u izdanju “Jugoistok”, edicija “Nauka i život”. Ovo prošireno izdanje ilustrovano je sa 7 priloga i 2 table u boji.