O starim knjigama

O jednom književnom oglasu za Pesme Milana M. Rakića

Iz starih književnih oglasa se može izvući dosta informacija o knjizi koju oglašavaju. Neretko se tu nalaze opisane vrste izdanja, oprema knjige, tiraž, cena, kao i druge pojedinosti. U nastavku se nalazi oglas za knjigu pesama našeg pesnika Milana M. Rakića (1876-1938)

Celokupno definitivno izdanje, pripremljeno od samog pesnika, ćirilicom. Obično izdanje stajaće Din. 30.-, a naročito izdanje Din 60.-. Daćemo da se izradi i tvrd povez za ovu knjigu pesama, i to običan i naročit (u koži), pa molimo pretplatnike koji žele knjigu u povezu da to jave (cenu ćemo im označiti kasnije, dok stvar udesimo sa knjigovescem). Porudžbine treba slati za Beograd i Srbiju – na knjižaru S. B. Cvijanovića, Beograd (Knez Mihajlova) ulica 16), a za ostale krajeve na Upravu Nove Evrope, Preradovićev trg 9/II, Zagreb.

Kao što rekoh, iz starih književnih oglasa se može saznati dosta toga. Na primer iz ovoga vidimo da su postojale dve verzije izdanja, u jeftinijoj i skupljoj opremi. Dve verzije u mekom (broš) povezu, kao i dve u tvrdom povezu, od kojih je luksuznija povezana u kožu. Naročita oprema je kako vidimo koštala duplo više, dok je kožni povez bio najskuplji. Ovaj književni oglas izašao je 1. oktobra 1924. godine.

Knjiga Milana M. Rakića izašla je iz štampe upravo krajem 1924. godine, na ćiriličnom pismu. Kao izdavač navedena je Nova Evropa, bez naznačenog mesta izdanja (Zagreb). Danas znamo da su ove Rakićeve Pesme štampane u 3500 primeraka, od kojih je 500 odštampano na naročitoj (japanskoj) hartiji i u bibliofilskom povezu. Od ovih 500 primeraka, 60 je povezano u kožu, numerisano, i na njima se nalazi potpis pesnikov.


Milan Rakić (Beograd, 30. septembar 1876 — Zagreb, 30. jun 1938) je bio srpski književnik, pesnik i diplomata. Rakić se svojim prvim pesmama javio u „Srpskom književnom glasniku“ 1902. godine. Potom je objavio tri zbirke pesama, 1903., 1912. i 1924. godine, koje je i publika i književna kritika oduševljeno pozdravila.