O starim knjigama - Vesti

Posle 218. godina zatvorena knjižara “Paravia Torino”, druga najstarija u Italiji: “Amazon nas je uništio”

Sećam se pre nekoliko godina kada je Amazon ušao na italijansko tržište i otvorio mamutske distributivne centre. Jutros čitam onlajn izdanje lista Repubblica i vidim da se zatvara druga najstarija knjižara u Italiji, koja je radila u kontinuitetu od 1802. godine. Globalni trgovački džin čisti male nezavisne trgovce dok ne ostane potpuno sam, baš kao što smo gledali u filmovima krajem 80-tih. “Može biti samo jedan” geslo je Džefa Bezosa. Još jedan dokaz u nizu da se svet menja i ide u novom pravcu. Kada je “Paravia” otvorena dve trećine Amerike nije postojalo, ali to danas ne znači ništa. Danas važe nova pravila, ili možda upravo važi ono najstarije: “Evoluiraj ili nestani”.

Prvo su obavestile svoje verne kupce, od kojih su neki i zaplakali. Tada su Nadia i Sonia, vlasnice istorijske knjižare “Paravia” u Torinu, objavile na Facebook-u: „Ovaj fascinantni posao nasledile smo od oca i uložile smo svu svoju energiju da radimo ovaj posao na najbolji mogući način“. Zahvalile su se autorima, agentima, distributerima i urednicima, „koji su nam ukazali poverenje i koji su više verovali našoj reči nego bankarskoj garanciji“. Takođe, zahvalile su se i svojoj mami „koja nas je podržavala moralno i ekonomski, mirno čekajući da pronađemo snagu da kažemo dosta! ” Sada je došlo upravo to vreme, „a krivac je Amazon“.

Tako je knjižara “Paravia” na Piazzi Arbarello zatvorena 28. decembra za praznike i nikada nije ponovo otvorena. “Ovo je cena koju plaćate da budete nezavisna knjižara: prihodi su jedva pokrivali troškove, više nisu bili održivi”, kaže Sonia Calarco. Uzrok? Nije u pitanju neiskustvo ili bezobzirnost prema knjižari koja je otvorena 1802. godine i koja se može pohvaliti da je druga najstarija knjižara u Italiji. “Kada smo morali da pređemo iz ulice Via Garibaldi, smanjio se broj prolaznika, tj. potencijalnih izlog-kupaca, ali to je samo ubrzalo proces koji bi se dogodio u svakom slučaju, objašnjava vlasnica. Postepeno, tokom godina, kupaca je bilo sve manje.

Razlog? “Svi to znaju: to je Amazon. Problem nije internet trgovina, koja je oduvek bila tu, već Amazon koji je prvo privukao kupce ekstremno preteranim popustima, jer u Italiji ne postoji zakon koji štiti prodavce knjiga, a zatim su navikli kupce da proizvod dobiju kući, i to u vrlo kratkom roku”. Tako su dve sestre donele odluku da zatvore knjižaru: „Alternativa je bila da postanemo nečija franšiza, ali to je za nas bila neprihvatljiva opcija.

Prevod: Filip Tomašević. Izvor: repubblica.it. Fotografija: occhionotizie.it