O knjigama - Putovanja

Rimske knjižare. Kupovina knjiga u Rimu

U Rimu sam najviše vremena proveo po knjižarama i antikvarnicama. Pošto mi je u jednom periodu života često bio usputna stanica, uvek sam imao nekoliko slobodnih sati, ponekad i ceo dan, da obiđem mesta na kojima se prodaju knjige. Preneću vam kraći opis nekoliko interesantnih lokacija koje treba posetiti. Pošto je tržište knjiga kritična grana u celom svetu, ne garantujem da sve navedene knjižare i dalje rade. Ako je kojim slučajem neka i zatvorena, ima dovoljno drugih koje će zadovoljiti svačiji ukus.

U Rimu sam se prvi put susreo sa mojim danas odličnim prijateljem Antonelom, bibliofilom i ljubiteljem srpske srednjovekovne istorije. Antonello Razza prevalio je put od 500km, od Đenove do Rima, kako bi se upoznali i proveli jedno popodne zajedno. Najlepši uplakani taksi vozač koga sam u životu upoznao zove se Barbara. Sve vreme tokom vožnje sam morao da je tešim. Odvezla me je na aerodrom dva sata nakon što je raskinula sa dečkom. Sreli smo se još jednom nakon nekoliko meseci, setila se: “Belgrado, libri!”

Za one koji ne spavaju noću i voleli bi da upoznaju drugačiji Rim u kasnim satima (Roma di Notte), cele noći otvorena je knjižara Arion koja se nalazi u ulici Via Veneto 42. Ovde takođe možete sesti i polako, na miru, pregledati sve knjige koje vas interesuju dok ispijate vaš cappuccino. Ovo mesto posetio sam u društvu dva mlada amerikanca iz Teksasa na privremenom radu u Bukureštu. Upoznali smo se u hotelu. Sa njima je bio i jedan plavooki meksikanac koji tri dana nije uspeo da se oporavio od Jet lag-a, pa je sve vreme proveo u sobi spavajući.

Feltrinelli, je jedna od vodećih knjižara u Italiji, njihova glavna prodavnica nalazi se u Largo Argentina i nudi više od 70.000 naslova kao i veliki izbor knjiga na stranim jezicima. Feltrinelli je lanac knjižara koji svoje radnje ima i na drugim lokacijama u gradu kao što su Via Emanuele Orlando (blizu Piazza della Republica) i Via del Babuino. Iako preferiram stara izdanja, Feltrinelli obavezno posetim u bilo kom gradu Italije da se zateknem. Vrlo često u odeljku sa tehnikom imaju ekstra popuste.

Giannino Stoppani Mel dečija knjižara nudi kvalitetan i veliki izbor knjiga za decu a nalazi se u ulici Piazza Santi Apostoli 59. Glavna Mel knjižara nalazi se u Via Nazionale i u ponudi ima sve vrste knjiga.

Bibli, u ulici Via dei Finearoli 28, srcu Trastevere je knjižara, kulturni centar, internet kafe i kafeterija. Otvorena je od 11h pa do ponoći i od 17.30h do ponoći ponedeljkom.

Rotondi, u ulici Via Merulana 82 je jedinstvena knjižara koja je pre nekog vremena proširila svoju ponudu i sada popularno nosi epitet “Antikvarnica Rima“. Radnja je u stvari veoma mala ali u ponudi ima veliki izbor knjiga iz ezoterije, astrologije i orijentalnih religija. Takođe imaju i deo sa starim i retkim knjigama.

Piazza della Repubblica

Na Piazza della Repubblica (Termini) postoji čitav red uličnih prodavaca knjiga. Ovde možete naći veliki izbor knjiga iz umetnosti veoma jeftino. Ako posetite ovo mesto obavezno potražite Salvatorea, “on najbolje zna koja vam knjiga treba“. Ovde sam zapravo proveo najviše vremena, u više navrata čekajući polaske vozova.

Neke fantastične i preskupe antikvarnice nalaze se u Via Giulia kao i u Palazzo Farnese. Ova ulica koja se nalazi između Palazzo i reke Tiber  je prepuna antikvarnica što je čini jednom od interesantnijih ulica u Rimu.

Sa dragim prijateljem nakon obilaska knjižara i lokalnih pijaca. Antonello Razza i Ja.