Muzika

Screamin’ Jay Hawkins Vudu Bluz

Screamin’ Jay Hawkins, američki pevač i kompozitor, manje glumac. Rođen je 1929. godine u Klivlendu, poznat po svom moćnom glasu i divljim teatralnim scenskim egzibicijama. Zvali su ga prvi “shock rocker”, najpoznatiji po vanvremenskom hitu, pesmi “I Put a Spell on You” koju je objavio 1956. godine na singl albumu “I Put A Spell On You / Little Demon” i koja je ušla na listu 500 pesama koje su oblikovale RnR. Originalna Hawkins-ova verzija nije imala uspeha kao verzije koje su interpretirali drugi izvođači, kao recimo Nina Simone (1965).

“I Put a Spell on You” je prva Hawkins-ova pesma koju sam čuo, čini mi se 1995. godine, radio snimak na TDK kaseti i JVS midi linija. Jay je bio pravo osveženje, nizale su se pesme sa bugarskog CD-a: “Alligator Wine”, “I’ve Got You Under My Skin”, “Frenzy”, “Hong Kong”, “I Love Paris”, “Shut Your Mouth When You Sneeze” i tako dalje.

Jay Hawkins umro je 2000. godine u Parizu. Jedan od poslednje objavljenih albuma je izdanje Wax Love Records iz 2018. godine (barcode: 0637913270925) pod nazivom “Screamin’ Jay Hawkins ‎– A Spell On You: B-Sides And Rarities”. U pitanju je kompilacija publikovana samo na vinilu i u tiražu od 500 primeraka. Sadrži remasterizovane snimke iz perioda 1955-1961 i zvuči odlično. Svoj primerak nabavio sam letos u Firenci, cena više nego pristojna €16.

U vreme snimanja hita “I Put A Spell On You”, 1955. godine, Bitlsi nisu ni postojali, i još uvek u muziku nisu uneli “seksualnu revoluciju”. Možete zamisliti kako su ondašnji slušaoci reagovali na Hokinsovu pesmu demonske privlačnosti, koju je završio serijom zvukova koji su zvučali kao nešto između tipičnog orgazma i svinje koja je upravo završila maraton.

Odmah ispod pogledajte video sa dvanaest različitih verzija pesme “I Put A Spell On You”. Meni definitivno najbolje zvuči prva i originalna verzija Screamin’ Jay Hawkins-a, zatim Nina Simone iz 1966. i Creedence iz 1968.

A Spell On You: B-Sides And Rarities. Tracklist

A1Why Did You Waste My Time
A2No Hug No Kiss
A3In My Front Room
A4What That Is
A5Take Me Back
A6I Is
A7I Put A Spell On You
B1$10,000 Lincoln Continental
B2Pauline
B3Frenzy
B4Person To Person
B5There’s Something Wrong With You
B6Alligator Wine
B7Armpit No. 6
B8The Past