Razno

Šta sakupljati i šta znači književna efemera ?

Šta je efemera u kolekcionarstvu?

Termin efemera odnosi se na predmete prolaznog karaktera, obično odštampani papir, za koji je predviđeno da ima kratak životni vek. Ovde spadaju ulaznice, reklame, plakati, repertoar, meni, isečci iz novina, zabeleške, vizit karte, letci, pamfleti i brošure, čestitke, pozivnice, razglednice, nalepnice, fotografije, pisma i drugi slični papirni predmeti male veličine.

Književna efemera

Književna efemera (Literary Ephemera) je povezana sa književnim ličnostima ili drugim književnim sadržajima i temama. Na primer, to može biti letak ili plakat za pesničko veče, ulaznica za pozorište, najava objavljivanja knjige, zabeleška ili fotografija autora. Ex libris (etiketa na unutrašnjoj strani korica), kada je potpisan od strane autora a ne nalazi se nalepljen u knjizi, predstavlja još jedan tip književne efemere.

Zašto sakupljati efemere?

Efemera dokumentuje istoriju, čuvajući male i često zaboravljene i izgubljene detalje događaja iz kulture i života. Ovi često zagubljeni i teško uočljivi komadi papira nose delove malo poznate istorije u sebi.

Književna efemera je kategorija koja je često zapostavljena od strane kolekcionara i ljubitelja knjiga. Postoji mnogo toga što možete pronaći i spasiti od zaborava, posebno ako uzmete u obzir da su pojedini predmeti dospeli do našeg vremena u veoma malom broju. Retkosti ima svugde i čekaju decenijama da ih neko pronađe. Takođe, efemere su zbog malog interesovanja koje se pokazuje za njih uglavnom jeftine, tako da uz malo novca možete izgraditi lepu i zavidnu kolekciju.

Drugi, zabavni deo sakupljanja efemera je efekat iznenađenja. Dok kolekcionari knjiga prema bibliografskim podacima kupuju, recimo, sva izdanja jednog autora, kod efemera ne postoji spisak koji možete da sledite. Moguće je otkriti predmete za koje nikada niste pretpostavljali da postoje.

Linkovi: