Književnost - Vesti

Virtuelna izložba u čast Danteove godišnjice

Galerija Uffizi postavila je vrlo retke skice Božanstvene komedije na mrežu kako bi na ovaj način obeležila 700 godina od pesnikove smrti.

Osamdeset i osam retko viđenih crteža Danteove Božanske komedije postavljeno je na virtualnoj izložbi galerije Uffizi, u sklopu brojnih manifestacija koje će se u Italiji održati u znak obeležavanja 700. godišnjice smrti velikog pesnika Dantea Aligijerija.

Crteži renesansnog umetnika iz 16. veka Federika Zukarija (Federico Zuccari) besplatno se mogu pogledati na onlajn prezentaciji galerije Uffizi u Firenci.

“Do sada je ove prekrasne crteže videlo samo nekoliko naučnika. Javnosti su do sada prikazani samo dva puta, i to ne svi”, rekao je Eike Schmidt, direktor Uffizi galerije. “Sada su po prvi put javno objavljeni u celosti, zajedno sa didaktičko-naučnim komentarima.

Dante Aligijeri, poznat kao otac italijanskog jezika, rođen je u Firenci 1265. godine, a umro je i sahranjen u Raveni 1321. Njegova Božanstvena komedija podeljena je u tri dela i prati putovanje hodočasnika kroz pakao, čistilište i raj.

Skice je dovršio Zukari tokom boravka u Španiji između 1586. i 1588. godine. Od 88 ilustracija, 28 su prikazi pakla, 49 čistilišta i 11 raja. Nakon Zukarijeve smrti 1609. godine, crteži su pripali porodici Orsini, za koju je umetnik radio, a kasnije su bili u vlasništvu porodice Mediči, pre nego što su postali deo zbirke galerije Uffizi 1738. godine.

Besplatnu onlajn izložbu pod nazivom “A riveder le stelle” možete pogledati klikom na dugme ispod. Ilustracije su božanstvene, dok je tekst dostupan na engleskom i italijanskom jeziku.

Izvor: Uffizi.it, Theguardian.com. Slike: Uffizi.it