Ostalo

Zona sumraka, serija koja menja život ili kako sam postao preduzetnik

Ako na Vikipediji otvorite odrednicu “Zona sumraka” videćete tekst koji počinje totalno pogrešno: Zona sumraka (engl. The Twilight Zone) američka je medijska franšiza zasnovana na antologijskoj televizijskoj seriji … i tako dalje. Ne, The Twilight Zone je serija koju je moja generacija volela i iščekivala. Serija koja je meni lično posredno promenila život i učinila da se u jednom trenutku osetim kao deo neke njene epizode.

U decembru 2005. godine poručio sam set DVD-ova Zone sumraka na sajtu Barnes & Noble po ceni od $20. Tačno toliko novca sam i imao u tom trenutku na kartici. Željno sam očekivao da paket pristigne pa da odgledam konačno sve epizode jednu za drugom. Prošao je januar, proleteo februar, došao mart mesec 2006. godine, a od onlajn poručene robe ni traga ni glasa. Trinaest godina kasnije kažem: hvala poštare, hvala do neba što si ukrao paket sa Zonom sumraka.” Iznerviran i revoltiran neuspešnom onlajn kupovinom, prvom onlajn kupovinom i odmah neuspešnom, osećao sam se prevaren. Odmah sam napisao email i zahtevao da mi vrate novac. B&N je naravno već sledećeg dana refundirao uplaćenu sumu koja se ponovo nalazila na mojoj VISA Virtuon kartici.

Uprkos neuspešnoj porudžbini, srećan jer mi je novac vraćen, ali još uvek pod utiskom prve onlajn kupovine, nastavio sam da brljam po internetu i gledam gde ću što pre da potrošim tih $20, prosto su me žuljale. Sledećeg trenutka, na tadašnjem portalu SezamPro, već sam buljio u reklamu tada poznate kompanije Network Solutions. Tekst oglasa budio je u meni dečačku maštu: Buy Website! Buy your Domain Today! Only $17! Website Builder included with your hosting! Wow! Da li je moguće da to košta samo $17? Nisam razmišljao ni trena. Stotine ideja i mogućnosti letele su mi ispred očiju kao na pokretnoj traci. Kupio sam tada slobodan domen antique-books.org koji mi je neko vreme poslužio za vežbanje dok nisam odlučio šta zapravo želim i čime želim da se bavim. Dva meseca kasnije, 10. maja 2006. godine kupio sam domen antikvarne-knjige.com odlučan da se u budućnosti bavim knjižarstvom i onlajn trgovinom. Igrom slučaja ili promisli ispostavilo se da će 10. maj biti i rođendan moje buduće supruge.

Ovako je izgledao početak, u godinama koje su sledile bilo je vrlo teško, teže nego što sam mogao da zamislim. Naravno, da nekog ne zbunim, pre svega navedenog imao sam dugogodišnje iskustvo koje sam sticao kao kolekcionar starih i retkih knjiga. Trebalo je to iskustvo spojiti sa tehnologijama koje je nosilo novo vreme.

Zona sumraka zapravo jeste američka medijska franšiza zasnovana na antologijskoj televizijskoj SF i horor seriji, ali je za mene lično bila i ostala mnogo više od toga. Originalna serija, cela snimljena u crno-beloj tehnici, emitovala se na mreži Si-Bi-Es od 1959. fo 1964. godine. Kasnih 80-tih smo je gledali i mi, pioniri SFRJ.

U nastavku pogledajte uvodnu epizodu sa Rod Serlingom, tvorcem Zone sumraka, a zatim jednu od epizoda: EMERGENCY ONLY: Coming out of a hypnotic trance, Ellen Larrabee predicts a dangerous train trip for a skeptical witness…